Mladá fronta DNES | 8.2.2018 | Rubrika: Kraj Hradecký | Strana: 16 | Autor: (ČTK) | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Třetí ledová plocha by mohla do několika let vzniknout v Hradci Králové. Měla by pomoci uspokojit velkou poptávku veřejnosti po bruslení. Sice by mělo jít o otevřené kluziště, vyloučena však není ani zastřešená varianta. Zatím poslední velkou investici do zimního stadionu v Královéhradeckém kraji udělal Jičín, který v roce 2011 nákladem zhruba 100 milionů korun zastřešil otevřené kluziště a zřídil jeho nové zázemí.

V Hradci Králové zvažované kluziště by mělo být menší než klasická plocha pro hokejové zápasy. Vyrůst by mohlo u Základní školy Štefánikova na Moravském Předměstí. „Na jaře chceme zadat zpracování studie rozvoje celého území v okolí školy. Mělo by jít o multifunkční sportoviště využitelné i v létě,“ řekl náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09). Náklady pro variantu bez zastřešení odhadl přibližně na deset až patnáct milionů korun.

Zatím Hradec Králové disponuje jen dvěma ledovými plochami. Hlavní je v městské ČPP Aréně, kde hraje zápasy extraligový klub Mountfield HK. V těsném sousedství arény je druhá ledová plocha, která byla zastřešena v roce 2001. Tyto dvě plochy pro potřeby krajského města podle Vedlicha nestačí. Řada lidí z Hradce tak jezdí hrát hokej a bruslit na zimní stadiony v nedalekých Třebechovicích pod Orebem či Opočně.

Poslední krytý stadion vznikl před sedmi lety v Jičíně

V Královéhradeckém kraji jsou kryté zimní stadiony ve 14 městech. Kromě deseti největších měst v kraji je mají také ve čtyřech menších, a to v Novém Bydžově, Opočně, Hronově a v Třebechovicích. Řada z těchto stadionů byla původně otevřená a zastřešení dostala mezi lety 2000 až 2005. Střechu v té době získaly například stadiony v Jaroměři, Hronově, Třebechovicích a Opočně.

Zastřešení se před sedmi lety dočkal i zimní stadion v Jičíně, který byl v kraji posledním velkým městem bez kryté ledové plochy. Jičínský stadion, který leží u rybníku Kníže, získal po dostavbě zajímavý vzhled. Dřevěná konstrukce střechy z lepených vazníků navozuje dojem obrácené lodi, která leží pod hrází velké vodní plochy. V minulých letech Jičín do stadionu investoval ještě miliony korun na další stavební úpravy.

Významnou investici do zimního stadionu nyní chystá radnice šestnáctitisícového Dvora Králové. Chce vyměnit již nevyhovující čpavkové chlazení. Odhad nákladů na výměnu technologie a související stavební práce činí asi 35 milionů korun. „Projekt je nyní ve fázi územního řízení a město připravuje další podklady,“ řekla mluvčí města Miroslava Kameníková. Na stavbu chce radnice získat dotaci od ministerstva školství, která by pokryla více než polovinu nákladů. V případě jejího získání by výměna chlazení mohla začít v roce 2019.