V Hradci Králové přibylo 53 nových červených kontejnerů na elektroodpad. Hradecká radnice si od tohoto kroku slibuje snížení nákladů na likvidaci starého či vysloužilého elektrozařízení, které jsou pro obec v případě využití červeného kontejneru nulové. Naopak vyhození starého elektra do směsného odpadu stojí město v průměru 2 612 korun za tunu, přičemž každý obyvatel v České republice vyprodukuje půl tuny směsného odpadu ročně.

Společnost ASEKOL, která se se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých elektrospotřebičů, předala na začátku října nové kontejnery zástupcům města Hradec Králové. „Po úspěšném projektu Třídíme v Hradci se jedná o další krok, díky kterému dojde ke zvýšení efektivity odpadového hospodářství v Hradci Králové. Červené kontejnery nabídnou našim občanům možnost zbavit se elektroodpadu v blízkosti svého bydliště a zároveň se městu sníží náklady pro likvidaci tohoto druhu odpadu,“ říká hradecký náměstek primátora Jindřich Vedlich, zodpovědný za rozvoj města a jeho odpadové hospodářství.

Občané Hradce Králové mají opět více možností, kam jednoduše odnést nepotřebné elektrospotřebiče jako jsou fény, žehličky, mixéry, varné konvice, klávesnice a další. Staré elektro díky tomu nekončí ve směsném komunálním odpadu, tedy na skládce nebo ve spalovně, ale je recyklováno s ohledem na životní prostředí. Například díky zpětnému odběru 100 ks mobilních telefonů dojde k úspoře elektrické energie ve výši 0,475 MWh. Stejné množství energie spotřebuje např. 60 W žárovka svítící nepřetržitě 11 měsíců.