Hradecký deník | 12.1.2016 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: PETR VAŇOUS | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Jedno z nejkrásnějších míst města na soutoku Labe a Orlice – lokalita Rozárka, dál čeká na pomyslného prince, který ji vysvobodí ze stále neutěšenějšího stavu. Poté, co pod stůl padly vizionářské projekty počítající s tím, že se tento nejvyšší bod Hradce Králové stane rájem milovníků bobů, sjezdového lyžování, testovacím centrem zasněžovací techniky, či zde naleznou útočiště milci chrtích závodů, město neuspělo ani v boji o grant z projektu Proměny.

Pětadvacetimilionový grantový „jackpot“ nakonec spadl do klína Plzni. I tak se radnice nevzdává a dál usiluje o reinkarnaci Hradečáky hojně navštěvované destinace. Do karet ji hraje fakt, že se vyřešil dlouholetý boj o pozemky. „Krom jedné nezkolaudované stavby máme všechny pozemky vyřešené,“ řekl Deníku náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich a dodal, že radnice nyní připravuje architektonickou soutěž, která by měla kopírovat požadavky obyvatelů města vzešle z loni uspořádané ankety. Z lidového referenda, kterého se účastnilo na čtyři tisíce respondentů, vzešlo, že by lidé na Rozárce uvítali klidovou zónu okořeněnou sportovním využitím a pohledu na Hradec Králové z rozhledny. Soutěž, která bude tyto požadavky akceptovat, však nechce město uspořádat pro „zavedené“ architektonické kanceláře. „U této, pro Hradec velmi vzácné lokality, chceme dát prostor mladým začínajícím architektům,“ uvedl Jindřich Vedlich.

Zvelebit jeden z nejcennějších koutů Hradce Králové. To je úkol, který si dala za cíl místní radnice. Ta sice neuspěla v souboji o pětadvacet milionů z grantového projektu Proměny, ale přesto nehází flintu do žita. „Je to nezastupitelné území, které si proměnu dlouhodobě zaslouží,“ řekl náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich s tím, že město chce vyhlásit architektonickou soutěž, ve které by své tužky „zkřížili“ mladí začínající architekti.

„Sledujeme, že právě mladí architekti mají dostatek invence, která není zatížena stávající realitou,“ uvedl náměstek primátora.

Kdy se však klání uskuteční není jasné. „Termín zatím říct nemohu. Nyní se připravují podmínky soutěže,“ informoval Deník Jindřich Vedlich, který Rozárku vidí jako velký potenciál pro budoucí návštěvníky města na soutoku Labe s Orlicí. Ostatně již nyní má tato destinace co nabídnout. Kromě lesoparku totiž nabízí i výpravy do hlubin vesmíru, které nabízí nedávno otevřené digitální planetárium.

Otázkou také zůstává, jestli se na Rozárku vrátí také lyžaři, kteří dlouhá léta využívali umělou sjezdovku na krátkém svahu. „To nedokáži říct. Ale třeba někdo z mladých architektů do své koncepce tuto sjezdovku zakomponuje. Ale nepředbíhejme,“ dodal Jindřich Vedlich.