V měsíci listopadu proběhlo hodnocení zakázky na projektanta nového fotbalového stadionu. Do soutěže se přihlásilo celkem osm firem, přičemž jako nejvýhodnější byla zvolena nabídka firmy Centroprojekt Group a.s. s nabídkovou cenou 4,7 mil. Kč bez DPH. Vítěze na svém zasedání potvrdila i Rada města Hradec Králové.

Společnost Centroprojekt Group a.s. byla zvolena na základě předem určených kritérií nabídkové ceny a termínu zpracování dokumentace.

Společnost JIKA-CZ s.r.o. sice nabídla nejnižší cenu 1,68 mil. Kč, avšak dle názoru hodnotící komise nelze v této cenové relaci předpokládat řádné plnění předmětu veřejné zakázky. Zhotovitel se ve smlouvě zavazuje zpracovat koncept návrhu řešení fotbalového stadionu, zabezpečit projektové přípravy pro územní řízení (zajištění podkladů včetně zaměření a průzkumů, vypracování dokumentace pro vydání územního rozhodnutí, zastupování města v řízení), zabezpečit projektové přípravy stavby pro stavební povolení (vypracování dokumentace pro stavební povolení včetně projektové dokumentace interiérů a AV techniky) a dopracovaní projektové dokumentace pro provedení stavby. Tento balík služeb byl městem na základě zkušeností s již uskutečněnými pracemi na přípravě fotbalového stadionu oceněn na 5 mil. Kč, přičemž podle honorářového řádu UNIKA by se mohlo jednat až o 8 mil. Kč.

Vzhledem k nízké ceně si hodnotící komise vyžádala podrobné stanovisko společnosti JIKA-CZ s.r.o. a jejího zástupce pozvala na osobní jednání. Na tomto jednání bylo po zástupci společnosti požadováno zdůvodnění mimořádně nízké nabídkové ceny, která dosahuje pouze 40 % předpokládané ceny zakázky. Zástupce společnosti cenu zdůvodnil zejména tím, že všechny práce budou řešeny v rámci existujících pracovních vztahů, a proto dojde k úspoře nákladů. Hodinovou dotaci pak ve své nabídce odhaduje na 8.000 pracovních hodin. Kvalifikovaný odhad všech prací však činí 18.000 pracovních hodin. Navíc zástupce společnosti dle svého vyjádření na mzdy hodlá vynaložit 148,5 Kč/hodinu v superhrubé mzdě, tedy přibližně 100 Kč/hodinu v čisté mzdě. V této cenové relaci však není možné zajistit odborníky s dostatečnou kvalitou a praxí. Průměrná mzda se dle ČSÚ u technických a odborných profesí pohybuje na úrovni 173 Kč, v případě specializovaných profesí pak násobně výše. Sazebník UNIKA ve svém informativním přehledu vyčísluje vysoce kvalifikované expertní a koordinační práce na 1060 Kč/hod, náročné a koncepční práce na 810 Kč/hod, konstrukční a méně náročné práce pak na 400-500 Kč/hod.

Zástupce společnosti JIKA-CZ obhajoval nabídnutou cenu také zkušenostmi z realizace projektových prací při rekonstrukci sportovního areálu Bavlna. Zde však společnost zpracovala dokumentaci pouze v úrovni prováděcího projektu za 980 tis. Kč bez DPH, přičemž hodnota zakázky dosahovala 90 mil. Kč bez DPH. Hodnota stadionu je odhadována na 400 mil. bez DPH, čemuž nabídnutá cena 1,68 mil. Kč bez DPH za kompletní dokumentaci neodpovídá, respektive je o polovinu nižší. Zároveň projekt areálu Bavlna je nesrovnatelný vzhledem k projektu fotbalového stadionu, co do rozsahu i objemu prací.

Z těchto důvodů byla většinou šesti hlasů ze sedmi vyloučena nabídka společnosti JIKA-CZ z veřejné soutěže. Komise rozhodla o vyloučení nabídky z důvodu mimořádně nízké nabídkové ceny, která byla posouzena jako nereálná pro plnění v daném rozsahu prací a při požadavku na dodržení určených termínů a kvality projektu. Zástupce společnosti se proti tomuto rozhodnutí odvolal k primátorovi města, který jeho žádost zamítl. Zároveň bylo podáno oznámení na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže k prošetření postupu města. Předpokládáme, že ÚOHS v této věci rozhodne v krátkém čase a potvrdí kroky hodnotící komise města. Dle ustanovení zákona o Veřejných zakázkách přísluší rozhodnutí o mimořádně nízké nabídkové ceně zcela do kompetencí hodnotící komise.

Zde se jako paradoxní jeví skutečnost, že již v roce 2013 zástupce společnosti JIKA-CZ Ing. Slánský napadal, byť neoficiální cestou, rozhodnutí ve věci výběrového řízení na výkon inženýrských činností při realizaci Bílé věže. Jeho argumentace spočívala v tom, že dle propočtů hodinové sazby odborné práce odpovídají sazbám pro brigádníka za vyrovnávání zboží v supermarketu. Město však má zájem na vybudování kvalitního fotbalového stadionu, který musí být realizován na základě kvalitní projektové dokumentace. Zpracování takové dokumentace vyžaduje řadu odborných činností, které musí být ohodnoceny odpovídajícím způsobem.

Dodejme jen, že odhad ceny před soutěží byl přibližně pět milionů korun. Podané nabídky se pohybovaly v rozmezí od 1,68 do 14,9 milionu korun bez DPH.