Hradecký deník | 28.12.2015 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: JAN PRUŠKA | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Před rokem březhradští hasiči jásali. Město jim slíbilo nové zázemí. Teď ale není jasné, kde radnice najde finance.

Dlouhé roky chtějí březhradští hasiči i Komise místní samosprávy Březhrad důstojnější zbrojnici. O tu původní přišli na začátku devadesátých let v restituci. Od té doby volají po novém zázemí pro členy dobrovolných hasičů.
Už před rokem hradečtí zastupitelé schválili stavbu nové zbrojnice i hřiště. Jenže teď chybí peníze.

„Na samotný objekt máme platné stavební povolení. Chybí nám povolení na příjezdovou cestu a parkoviště, které ale bude v nejbližší době. Nyní sháníme finanční prostředky. Stavět můžeme na etapy. Nejdříve by vzniklo zázemí pro hasiče a poté hřiště,“ vysvětlil Jindřich Vedlich, náměstek primátora.Dvanáct milionů, které mají zbrojnice a hřiště stát, půjdou z městské kasy. Přispět by mohl také Královéhradecký kraj, se kterým magistrát jedná. Ve hře je i dotace, která je ale podmíněna zřízením hasičské jednotky jiného druhu než je stávající požární hlídka. Radnice prověřuje i další možnosti dotací. Zatím v Březhradu město navezlo zeminu, aby se zvýšil terén. Ten totiž byl pod úrovní, kterou by mohla případně zasáhnout stoletá voda.

„Posun je to pro nás veliký. Vždyť teď tam nejsou ani záchody. Vítá to celá březhradská komunita. Konečně budeme moci opět dělat například i plesy a Březhrad bude opět žít,“ radoval se Pavel Oščiatka, velitel Sboru dobrovolných hasičů Březhrad.