Hradecký deník | 22.12.2015 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: JAN PRUŠKA | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Dvě výběrová řízení na firmu, která by zrekonstruovala sto let staré kiosky na Pražském mostě skončila nezdarem. Nyní radnice doufá, že se někoho podaří vybrat.

Historické kiosky na Pražském mostě už dlouho chátrají. Opravit se měly objekty z počátku minulého století už během letních prázdnin. Vše ale ztroskotalo na nezájmu firem, které by rekonstrukci provedly. „Do veřejné soutěže na zhotovitele stavby se v prvním případě nepřihlásil žádný zájemce, v druhém pak pouze jediná firma, která však nesplnila kladené podmínky. Výběrové řízení tak bylo po schválení orgány města zrušeno a akce nebyla realizována,“ potvrdil Jindřich Vedlich, náměstek primátora.

Město mělo připravené v rozpočtu necelé dva a půl milionu korun, další 1,13 milionu korun pak získalo z dotace ministerstva kultury. Tu ale radnice musela vrátit.

Další pokus plánuje magistrát na příští rok. Změní se ale podmínky, protože s ohledem na nutnost specifických odborných prací došlo k prodloužení lhůt pro zpracování. „Z původní předpokládané ceny 2,3 milionu korun je vzhledem k průběhu předchozích výběrových řízení navrženo navýšení hodnoty investiční akce na tři miliony korun včetně DPH, což by mělo být dostatečné pro pokrytí záměru,“ dodal náměstek Vedlich. Městu byla opět přislíbena stejná dotace z ministerstva kultury.

Samotná rekonstrukce se bude týkat obnovy původních omítek a kamenických prvků, dojde k repasování a případně k pořízení replik oken a dveří a nového opláštění se dočkají také střechy obou kiosků. Kiosky jsou zapsané jako kulturní památky, a tak i jejich obnova podléhá přísnějšímu režimu a dohledu památkové péče. „Postupná obnova kiosků bude prováděna na základě originální dokumentace úpravy obou předmostí u nového mostu v Hradci Králové na nábřeží císaře Františka Josefa a Eliščině nábřeží, podepsané architektem Janem Kotěrou v květnu 1910. Ta je uložená ve sbírce architektury Národního technického muzea. Dále bude rekonstrukce prováděna na podkladě závěrů restaurátorských průzkumů,“ dodal Jan Falta, vedoucí odboru památkové péče magistrátu.