Hradecký deník | 15.12.2015 | Rubrika: Hradecko | Strana: 3 | Autor: (ež) | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Nová rozhledna, vzdělávací centrum nebo obora pro jelena – to vše má vyrůst do budoucna v královéhradeckých lesích.

Na lesy obklopující z jedné strany krajskou metropoli nedají obyvatele Hradce Králové dopustit. V létě se zde prohání na kolech, bruslích nebo se prochází pěšky. V zimě zase pod stromy nazouvají běžky. Právě končící rok hodnotí v současné době také královéhradecké Městské lesy. Prozrazují také, co plánují vybudovat do dalších let.

„Letošek byl pro nás dobrý, nezaznamenali jsme žádnou větší kalamitu. Bylo sice sucho a v lesních porostech nadělal škody kůrovec, ale nebylo to pro nás nikterak zásadní, takže se s tím vypořádáme. Pokračujeme ve strategických plánech zpřístupňování lesa a tvorbě zázemí pro veřejnost. Těší nás, že nemáme pohledávky. Na vše, co potřebujeme, si vyděláme. Mámetřicet šest zaměstnanců a k nim dvacet soukromníků, kteří zajišťují sezónní práce,“ řekl ředitel Městských lesů Milan Zerzán.

Naučné stezky, opravy silnic i obory

Městské lesy nepřestaly budovat nové lesní cesty, zpevňují stávající silnice nebo staví obory. Vposledním případě byl schválen vznik obory pro jelena siku Dybowského. V plánu jsou i větší stavby. Ve spolupráci se Státním podnikem Lesy České republiky by do budoucna mělo vyrůst na Černé stráni environmentální centrum pro výuku škol, z něhož by měly zmíněné lesní cesty vycházet.

Rozhledna na Černé stráni

Nová dřevostavba v podobě rozhledny by měla vyrůst do několika let v lokalitě přírodní památky Černé stráně ve výšce nejvyššího bodu dvě stě devadesát jeden metr. Zbudovat ji chtějí právě Městské lesy, stavební povolení již mají v ruce. Věž by měla být vysoká dvaatřicet metrů, přičemž vyhlídkovou plošinu by měla ve výšce třiceti metrů. „Byla by z prvků ofrézovaných kulatin převážně borovice tisolisté, která vydrží povětrností podmínky a není náchylná na choroby. Měla by to být přirozená dřevostavba s ocelovou konstrukcí uprostřed, která by splňovala dvě funkce – protipožární hlásnou věž a rozhlednu. Zmíněná protipožární věž stávala kdysi nad hájovnou, když se sjíždí z kopce po Písečnici. Za války však shnila a zbortila se. V rozpočtu na ni máme připraveny přibližně čtyři miliony korun. Pokud bude stavba dražší, rozhledna se stavět nebude,“ dodal Milan Zerzán.

Stavbu vítá také královéhradecká radnice. „Příští rok na jaře by měla být vysoutěžena stavební společnost. Počítáme, že následně v říjnu by se mělo začít se stavbou, která skončí přibližně do jara následujícího roku. Pro rekreační funkci lesů je to velký přínos,“ zhodnotil náměstek královéhradeckého primátora Jindřich Vedlich.