Hradecký deník | 26.8.2014 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: VERONIKA SKŘIVANOVÁ | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Hradec Králové Plánovaná stavba řeckokatolického chrámu Archanděla Michaela v blízkosti polikliniky na Benešově třídě na Moravském Předměstí v Hradci zřejmě dopadne jinak, než se původně předpokládalo. Proti futuristickému dřevěnému kostelu a k němu přiléhajícímu komunitnímu centru totiž místní obyvatelé ještě před prázdninami protestovali peticí s více než sedmi stovkami podpisů, která upozorňovala především na ztrátu zeleně, o niž by budova lidi připravila. Město připomínky vyslyšelo a chystá novou studii, která hodlá lokalitu zvelebit ve velkém.

„Dohodli jsme se, že se nová studie rozšíří a bude řešit celé území. Vše bude úzce koordinováno s komisí místní samosprávy i autory petice,“ tvrdí náměstek primátora Jindřich Vedlich.

Místní obyvatelé se tak podle něho nemusejí bát, že by přišli o místo k odpočinku, relaxaci nebo sportovnímu vyžití.

Na nové studii pracuje architekt Jiří Krejčík. Zachování parku na Benešově třídě je podle něj prioritou. „Studie se teprve připravuje a je zatím příliš brzy na to o ní hovořit,“ říká architekt. Lokalita by se měla celkově zregenerovat tak, aby v ní vznikl kultivovaný park s kostelem. „Studie by mohla být hotova za dva až tři měsíce,“ dodává Jiří Krejčík. Město se poté hodlá znovu sejít s místními a signatáři petice a celou situaci s nimi opět probrat k oboustranné shodě.

O řeckokatolický chrám se zasazuje především Spolek Archanděl Michael, jehož cílem je realizace stavby. Na kostel od dubna probíhá také veřejná sbírka. Svou podporu stavbě vyjádřila řada osobností z Hradce. Podporuje ji například primátor města Zdeněk Fink, královéhradecký biskup Jan Vokál nebo kardinál Dominik Duka.