Mladá fronta DNES | 25.7.2014 | Rubrika: Kraj Hradecký | Strana: 2 | Autor: Štěpánka Tůmová | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Pacienti Fakultní nemocnice v Hradci Králové naříkají na špatné pakování. Ačkoli se nový parkovací dům měl začít stavět už vloni v únoru, potrvá ještě nejméně dva roky, než vznikne. Město chystá soutěž, z níž vzejde investor stavby.

HRADEC KRÁLOVÉ Fakultní nemocnice v Hradci Králové už v minulých letech nakreslila parkovací místa na všechny volné plochy ve svém areálu. I když jich má uvnitř 850 a nejméně další dvě stovky jsou v okolí, pořád to nestačí. Každý den je to oříšek pro stovky nemocných lidí či jejich příbuzných, kteří se potřebují dostat do nemocnice.

„Jsem nucen s maminkou pravidelně navštěvovat fakultní nemocnici. Všichni víme, jaká je situace s parkováním. Je to naprosto neuvěřitelné, že v dnešní době je něco takového možné. V areálu nemáte takřka šanci, podél Labe se brodíte v bahně a do toho ještě městská policie vybírá pokuty od zoufalých lidí, kteří zaparkují tam, kde je to zakázáno,“ stěžuje si architekt Jiří Bučina z Chlumce nad Cidlinou.

O dlouhodobé svízelné situaci s parkovišti mluvilo vedení nemocnice už před deseti lety. Tehdy se zdravotníci opatrně radovali nad nově postavenými parkovišti za chirurgickým pavilonem akademika Bedrny, ale už tenkrát vzývali budoucí parkovací dům u křižovatky Mileta, protože aut zaměstnanců i návštěvníků vjíždějících do areálu stále přibývalo.

Už se mělo dávno stavět

Jenže na křižovatku i parkovací dům se pořád čeká. „A co dělají politici? Jednají, je to složité, nejsou peníze, ale vás se také nikdo neptá, jestli máte potíže,“ zlobí se architekt a namítá, že i město by se mohlo lépe postarat o parkování na svých pozemcích podle Labe. Ty jsou plné bahna a louží a na nějakou údržbu vůbec nevypadají.

Parkovací dům se měl začít stavět už vloni v únoru, ale přípravu tehdy komplikovala směna pozemků. Nový termín zatím nechce nikdo odhadnout, nejdřív je třeba vybrat investora a jen projekční práce a potřebná povolení budou trvat půldruhého roku. Dům bude stát na louce poblíž Ústavu klinické mikrobiologie a bude mít kapacitu asi 600 míst.

Vedení města připravuje soutěž na výběr investora. Už před prázdninami ji chtělo dát ke schválení orgánům města, ale stane se tak nejdřív v září. „Zdržení nastalo z důvodu projekčního, protože se zjednodušuje podoba křižovatky Mileta na silničním okruhu. Museli jsme hýbnout s jedním ramenem křižovatky, aby se vyřešil problém parkovacího domu s jedním sporným pozemkem. Zároveň právní oddělení dostalo za úkol zpracovat čtyřstrannou smlouvu mezi fakultní nemocnicí, městem, krajem a univerzitou, které patří jeden pozemek,“ vysvětluje náměstek primátora Jindřich Vedlich.

Deset korun za hodinu?

Podle plánů radnice by investor zaplatil parkovací dům a poté ho i provozoval. Dům by neměl spadat pod společnost ISP, jež v Hradci spravuje většinu parkovacích ploch. Ceny v parkovacím domě jsou zatím nejasné, na jaře se mluvilo o první hodině zdarma a o desetikoruně za každou další hodinu.

„O ceně ještě nebyla diskuze, ale je zřejmé, že musíme pohlížet na parkování v nemocnici i okolí jako na celek. Cenu v parkovacím domě bude třeba nastavit tak, aby bylo výhodné pro občany nechat auto v parkovacím domě, a nikoli zajíždět do nemocnice,“ říká náměstek Vedlich, podle nějž parkovací místa chybí v celém městě nejcitelněji právě v území kolem nemocnice. Město chce dojednat s nemocnicí, že ta bude mít část ploch v parkovacím domě pro své zaměstnance. „Nyní jsou parkoviště v areálu nemocnice úplně přetížená, proto si přejeme, aby personál parkoval v parkovacím domě za mírně zvýhodněných tarifů. Pak by se pacienti dostali autem až ke klinikám,“ představuje si ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové Roman Prymula.

Pacienti nyní využívají bezplatná stání před nemocnicí anebo mohou projet dovnitř přes automatickou závoru. První půlhodina je zdarma, pak každá hodina za deset korun.