5plus2 | 28.3.2014 | Rubrika: Křížem krážem | Strana: 4 | Autor: Zuzana Zlinská | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Pokud se chtějí lidé z Kuklen a Svobodných Dvorů dostat z nádraží domů, čeká je zacházka. Pomoci by mohla nová lávka.

Hradec Králové / Před několika měsíci se Marie Kejmarová přestěhovala do Svobodných Dvorů a jedna z prvních věcí, která ji překvapila, byla chybějící lávka přes koleje. „Ta zacházka totiž není úplně krátká. Hned mě napadlo, že by tady pomohla nějaká lávka nebo podchod,“ říká mladá žena.

Její přání by se mohlo splnit. Architekti totiž hledají řešení, jak lidem ze Svobodných Dvorů a Kuklen zkrátit cestu domů.

„Lávka se nám jeví jako ideální. Do obou městských částí se dnes pěší a cyklisté dostávají složitě a takto by se jejich cesta výrazně zkrátila, navíc by byla podstatně pohodlnější,“ vysvětluje architekt Tomáš Vymetálek, který se podílí na tvorbě nového územního plánu města.

Technicky by prý stavba měla být možná. Bylo by však potřeba překlenout trakční vedení, proto by cesta měla být v určité výšce. „Místo by se dalo ušetřit vytvořením kruhové rampy, pro maminky s kočárky nebo starší lidi by zde potom mohl být výtah,“ informuje Tomáš Vymetálek.

Bude se jednat s městem

Vše je ale na úplném začátku. Návrh musí architekti projednat s městem. „Ta lávka by určitě platná byla, ale město tento návrh zatím neprojednávalo. Musí se dořešit celé území okolo nádraží,“ uvedl náměstek primátora pro rozvoj města Jindřich Vedlich.

Náklady na stavbu nejsou zatím spočítány

Nová cesta z nádraží by mohla pomoci rozvoji města na pozemcích za nádražím, které nyní patří Českým drahám. I s těmi bude potřeba návrh řešit. Na kolik by celá stavba přišla, zatím není jasné.

„Cena není spočítaná. Pravděpodobně by však byla o něco vyšší, než jaká byla cena lávky přes Orlici k zimnímu stadionu – byla by totiž delší,“ říká Tomáš Vymetálek.

Lidé z Kuklen mají nyní jen omezené možnosti, jak se dostat domů. A například pro cyklisty nejsou úplně bezpečné.

Lávky v Hradci Králové

Lávek je v Hradci Králové hned několik. Před nedávnem začala sloužit například spojnice, která vede od zimního stadionu přes řeku Orlici až k Hradecké ulici. Podle údajů magistrátu stavba vyšla téměř na 28 milionů korun. V souvislosti se stavbou se upravovaly také některé sítě a stávající infrastruktura. Lávka pro pěší a cyklisty má vzniknout také u Aldisu. Cena za její výstavbu by neměla přesáhnout čtyřicet milionů korun. Široká bude nejméně čtyři a půl metru a měřit má 67 metrů. Vítěze architektonické soutěže město vyhlásí pravděpodobně během dubna. lávka mohla v hradci Králové vzniknout už před více než deseti lety. Původní projekt ale počítal s tím, že se bude muset skácet dub na břehu, proti tomu úspěšně protestovali ochránci přírody.