Bohatý program čeká na všechny, kteří přijdou prvního dubna do Šimkových sadů vítat jaro. Ve čtyři hodiny odpoledne se totiž nově rekonstruovaný park otevře oficiálně veřejnosti. Turisté i Hradečané se dozvědí o chystaných akcích, nadcházejících kulturních či sportovních projektech. V rámci doprovodného programu bude možné s architektem park projít a ve stáncích si například zakoupit velikonoční produkty.

Přestože Šimkovými sady už Hradečané několik měsíců procházejí, slavnostní otevření je záměrně načasované až na začátek jara. „Slavnostní otevření Šimkových sadů se uskuteční od čtyř hodin prvního dubna a bude doplněno o křest nového cyklosetu Hradecka, představeny budou cyklomateriály včetně nového cyklowebu města www.cyklohradec.cz. K dispozici budou informace o projektu Poznej Hradecko, rovněž materiály Hradecko pro celou rodinu, návštěvníci si budou moci odnést i novou mapu městských lesů,“ přibližuje náměstek primátora Josef Krofta. Údaje včetně konkrétních termínů přinese kulturní kalendář na letošní rok, stejně tak i brožura Aktivně na Hradecku, která se prolne také s oblastí kultury. Návštěvníci se dovědí rovněž o připravovaném zeleném okruhu, o kampani Do práce na kole a v pozadí nezůstane ani představení nově spuštěné aplikace inCity. „V programu mezi 16. a 18. hodinou bude přítomným hrát Zelená sedma, vystoupí Tromboneband ze ZUŠ Habrmanova a klarinetový soubor Clarinet people ZUŠ Střezina,“ říká Milena Březinová z odboru kultury, sportu a cestovního ruchu magistrátu. O půl páté a rovněž o hodinu později bude možné si prohlédnout Šimkovy sady v doprovodu architekta, který stál u zrodu současné podoby tohoto parku v centru města.

„Všechny královéhradecké cyklisty zveme na krátkou cyklojízdu městem, která připomene začátek sezóny. Startovat by se mělo v pět hodin od rotundy. Na cyklisty čeká překvapení v podobě drobného cykloservisu, na nějž by neměl před začátkem sezóny nikdo zapomenout. Tato služba bude pro nadšence zdarma,“ doplňuje Milena Březinová.

V rámci doprovodného programu se budou moci všichni těšit i na ukázky bezpečné jízdy na in-linech, stejně tak na jejich drobný servis. Půjčit si bude možné zdarma koloběžku, a to téměř pro všechny věkové kategorie. Majitelé pejsků si budou moci vyzkoušet vyjížďku na koloběžce se psem. K dispozici bude i elektrokoloběžka s náhradní baterií, která vydrží na dvě hodiny plného provozu.

Mezi exotické ukázky budou patřit skákací boty, bumper ball nebo hra spin ladder. Vyzkoušet si budou moci zájemci i chůzi s holemi nordic walking. Skatepark, který je součástí Šimkových sadů, bude otevřen a vstup bude zdarma. Samozřejmostí bude přítomnost Informačního centra města a Hradecka či prodej jarního a velikonočního zboží.