Hradecký deník | 4.3.2014 | Rubrika: Hradecko | Strana: 3 | Autor: (dr) | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Hradec Králové  Na kole od pramene Labe až do Hamburku. Taková je idea Labské cyklostezky, jejíž úsek mezi Hradcem Králové a Kuksem byl slavnostně otevřen loni v květnu, a nachází se na něm i mostek z Plotišť na Plácka. Už v příštím roce by na něj mohla navázat stezka spojující Hradec a Pardubice.

„V tuto chvíli jednáme s vlastníky pozemků. Na úseku Hradec Králové – Vysoká nad Labem už jsme se s většinou z nich dohodli,“ uvedl předseda svazu obcí Hradubická labská Jiří Horák.

Připravovaná takřka devatenáctikilometrová trasa by měla v Hradci Králové navázat na cyklostezku u Fakultní nemocnice a přes Vysokou nad Labem, Bukovinu nad Labem, Dříteč a Němčice a pod Kunětickou horou se napojí na stezku Pardubice – Ráby.

„Aktivně se snažíme najít cestu jak urychlit majetkové výkupy a i z tohoto důvodu v částech trasy měníme projektovou dokumentaci,“ uvedl loni v květnu náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich.

Dokladem jeho slov je uvažované přeložení části trasy mezi Vysokou nad Labem a Dřítčí na pravý břeh řeky. Vlastníci pozemků na levém břehu totiž se záměrem na vybudování cyklostezky nesouhlasí. Na pravém břehu vlastní podstatnou část pozemků obec Opatovice a pozice pro vyjednávání je tak jednodušší. Cyklostezka se nicméně bude muset vyhnout přírodní památce Hrozná, a na okamžik se tak vzdálí od řeky. Zájemci si však budou moci mrtvé rameno Labe alespoň prohlédnout zblízka.

Kdy se ale stezky skutečně dočkáme? „Za současných okolností pokládám za reálnou variantu, že by se v roce 2015 začal budovat úsek mezi Hradcem Králové a Vysokou nad Labem,“ uvedl Jiří Horák. „Dokončení celé cyklotrasy se dá očekávat mezi lety 2017 a 2018, záleží ale na financích,“ prozradil Jindřich Vedlich.

Novou stezku ocení nejenom cyklisté, ale i pěší turisté, in­line bruslaři a v zimě též běžkaři. Obyvatelům přilehlých obcí navíc může usnadnit cestu do zaměstnání.

„Pro cyklisty by taková stezka byla ideální – většina trasy vede po rovině a dalo by se tak pohodlně na kole dostat do Pardubic nebo i do Kolína,“ řekl Václav Hovorka z hradeckého Klubu českých turistů.

„Stezky v kraji jsou kvalitně připravené, jedinou otázkou je, jestli při současném nárůstu zájmu o cyklistiku bude za pět nebo deset let jejich kapacita dostatečná,“ obává se Hovorka.

Celková suma na výstavbu hradubické stezky by se měla vyšplhat ke sto třiceti až sto čtyřiceti milionům korun.