Nové zastávky bude moci využívat hradecká MHD na druhém městském okruhu u Labského mostu v Pilnáčkově ulici. Do letošního podzimu by měly být hotové dva nové zálivy pro autobusy hromadné dopravy, které zvýší dostupnost hromadné dopravy pro návštěvníky nedaleké administrativní a obchodní zóny nebo pro obyvatele domů na Smetanově nábřeží. Stavba v hodnotě 7,92 milionů korun bez DPH, jejíž investorem je město Hradec Králové, by měla trvat od května do října letošního roku a neměla by provoz na okruhu nijak výrazně komplikovat.

Nové zálivy pro zastávky MHD budou umístěné na druhém silničním okruhu před mostem přes Labe mezi lokalitou Aldis a obchodním centrem. Součástí stavebních prací budou i přeložky inženýrských sítí, které vedou podél silničního okruhu. „Hned vedle stojí bývalá telefonní ústředna, přirozeně je tedy v místě daleko větší hustota datových a celé řady dalších kabelů, jejichž přeložení nebude jednoduché. Původní předpokládané náklady na tuto investici byly deset milionů korun bez DPH, veřejná soutěž tuto cenu stlačila pod osm milionů korun,“ řekl Jindřich Vedlich, náměstek primátora pro oblast investic ve městě.

Nové zastávky MHD budou sloužit pro návštěvníky administrativní a obchodní zóny na obou stranách okruhu, zároveň ale zvýší dostupnost hromadné dopravy i pro obyvatele bytových domů na Smetanově nábřeží. „Připravujeme varianty změn tras linek, které jezdí v okolí. Zároveň bude možné zastávky využívat v případě uzavírek ve městě nebo pro speciální linky během akcí ve městě,“ prozradil Zdeněk Abraham, ředitel hradeckého dopravního podniku. „První autobusy by mohly na nových zastávkách stavět nejdříve v druhé polovině příštího roku,“ dodal Abraham.