Hradecký deník | 4.4.2018 | Rubrika: Hradecko a okolí | Strana: 3 | Autor: PETR VAŇOUS | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Denně jim pod okny projede přes třicet tisíc aut. Čtyři tisíce z nich jsou kamiony. Před hlukem však lidi z okolí Hradubické silnice chrání jen pás zeleně. „V zimě to jde, ale v létě prakticky neotevřu okno,“ nechala se slyšet paní Jana z Jungmannovy ulice.

Teď se všem obyvatelům blýská na lepší časy. Řediobyvatelům telství silnic a dálnic zde do roku 2020 plánuje vystavět protihlukovou stěnu. „Konečně si snad zdejší lidé oddechnou. O toto opatření žádáme již od roku 2006. Tak snad se nic nezadrhne a protihluková stěna opravdu vznikne,“ uvedl předseda Komise místní samosprávy Pražské Předměstí – Jih Aleš Cee při pohledu na časový rozpis prací. Ten počítá s tím, že se protihluková bariéra za 33 milionů bez DPH potáhne kolem Rašínovy třídy v délce lehce přesahující tři čtvrtě kilometru. „Protihlukové opatření je navrženo podél ulice Rašínova včetně křižovatky Veverkova v celkové délce 742 metrů,“ informoval náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich s tím, že konstrukce stěny je rozdělena na dvě části. Jedna o délce 324 a druhá 352 metrů. Výška stěny se bude pohybovat od čtyř do šesti metrů. Podle projektantů z firmy Valbek nepůjde o žádné betonové monstrum. „Konstrukce je v celé délce navržena jako transparentní odrazivá, v pravidelných úsecích doplněna gabionovými koši a panely Planta pro umožnění vegetace,“ uvedl za společnost Valbek Petr Kudláček.

Harmonogram prací mohou ovlivnit případné námitky. „Pokud se nikdo neodvolá proti územnímu rozhodnutí, mělo by nabýt právní moc přibližně v polovině května,“ uvedl Jindřich Vedlich s tím, že do konce roku by se mohlo zažádat o stavební povolení a v polovině příštího roku by začala soutěž na zhotovitele stavby. S výstavbou stěn se počítá v roce 2020.