ekolist.cz | 28.2.2018 | Strana: 0 | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Město Hradec Králové chce k platbám za vyvážení popelnic přimět i lidi, kteří v Hradci Králové bydlí, ale poplatek městu za vyvážení odpadu dosud neplatí. Nově bude velikost vyvážených popelnic a frekvence svozu záviset na počtu obyvatel přihlášených na dané adrese k trvalému pobytu nebo na tom, zda je dům zkolaudovaný k bydlení či nikoli. Změny v systému dnes schválili hradečtí zastupitelé. Základní roční platba za vyvážení odpadů v Hradci Králové činí 500 korun za dospělého, poplatek je stejný od roku 2008.

„V posledních letech přibývá obyvatel, kteří nemají v Hradci Králové trvalý pobyt a využívají tak systém svozu odpadu, aniž by do něho přispívali,“ uvedl mluvčí města Petr Vinklář. Poplatek za svoz odpadu platí pouze obyvatelé s trvalým pobytem a také majitelé rekreačních chat nebo rodinných domů, ve kterých není nikdo trvale hlášený.

Radnice spočítala, že od roku 2006 se počet přistavených nádob na směsný komunální odpad zvýšil o třetinu z necelých 12.000 téměř na 16.000. Počet osob platících poplatek však za stejné období o více než 2000 poklesl na 95.626 poplatníků. „V Hradci se za poslední období postavily stovky nových bytů, trvalý pobyt má ale přihlášena pouze část jejich obyvatel. Přitom systém svozu odpadu využívají všichni,“ uvedl náměstek primátora odpovědný za odpadové hospodářství Jindřich Vedlich (TOP 09).

Podle nových pravidel se například u rodinného domu nejméně s jedním přihlášeným obyvatelem bude přistavovat nádoba velikosti 120 litrů nebo 240 litrů podle klíče 30 litrů na osobu. „V případě, že zde není ani jeden obyvatel s trvalým pobytem, může svozová firma vyměnit současnou popelnici za menší,“ uvedl Vinklář. U nezkolaudovaného domu, jehož majitel nemá trvalé bydliště v Hradci Králové, nebude na přistavení popelnice nárok a majitel si bude muset pro svoz odpadu uzavřít individuální smlouvu. U činžovních nebo bytových domů na sídlištích se bude velikost přistavených popelnic řídit podle počtu přihlášených osob.

Systém svozu a likvidace odpadů není v Hradci Králové finančně soběstačný, radnice systém dotuje desítkami milionů korun. Letos by celkové náklady na svoz a likvidaci odpadů měly činit asi 83 milionů korun, z nichž by město mělo z rozpočtu uhradit asi 35 milionů korun. Na poplatcích za popelnice se ročně vybere necelých 37 milionu korun a za třídění odpadů město získává od společnosti Ekokom dalších 11 milionů korun.