Křižovatku u Fortny v Hradci Králové čeká významná změna. Město připravuje její přestavbu na okružní, což bude pro řidiče přehlednější a především pro chodce bezpečnější řešení. Součástí chystaných úprav tohoto frekventovaného dopravního uzlu v centru Hradce Králové budou i nové zálivy pro zastávky MHD a přechodové ostrůvky v úseku mezi Moravským mostem a právě křižovatkou u schodiště Bono publico. Zahájení samotných stavebních prací se předpokládá nejdříve v roce 2020, odhadované náklady jsou 32 milionů korun. Město chce na tuto investici využít dotace z IROP a státního rozpočtu, které by mohly pokrýt až 90 procent způsobilých výdajů.

V současnosti je křižovatka řešena v podobě „T“ s trojúhelníkovým ostrůvkem. „Dochází zde poměrně často k situacím, kdy auta stojí přímo v křižovatce a blokují směr, který by měl mít přednost,“ vysvětlil náměstek primátora Hradce Králové Jindřich Vedlich, odpovědný za rozvoj a investice ve městě. „Navíc přechod pro chodce před schodištěm Bono publico, který je jediný na ulici Komenského v řešené lokalitě, je zároveň hned na výjezdu z křižovatky po hlavní ulici. To je pro chodce nebezpečné a automobily, které jim chtějí dát přednost, pak stojí přímo v křižovatce,“ doplnil Vedlich.

Město má na novou podobu a dopravní uspořádání tohoto prostoru zpracovanou studii, která křižovatku navrhuje jako okružní a zároveň umožňuje umístit zálivy pro případné nové zastávky MHD v ulici Komenského před i za křižovatkou. „Záměr je projednaný se všemi dotčenými subjekty a orgány státní správy, nyní se projekt posouvá do fáze zpracování dokumentace pro územní rozhodnutí a stavební povolení,“ řekl Vedlich.

Projekt je v souladu se strategií ITI Hradecko-pardubické aglomerace, má tedy velkou šanci na získání dotací ve výši až 90 procent ze způsobilých výdajů. Celkové náklady se podle hotové studie předpokládají ve výši zhruba 32 milionů korun, finální cenu však ještě upřesní další stupně projektové dokumentace a výběrové řízení na dodavatele stavby.