Do letošního ročníku soutěže Park roku vyslalo svého zástupce také město Hradec Králové. Mezi třinácti přihlášenými jsou velmi oblíbené Šimkovy sady, které v letech 2012 a 2013 prošly celkovou revitalizací za zhruba šedesát milionů korun. V soutěži může hlasovat i laická veřejnost v kategorii Cena veřejnosti.

Šimkovy sady jsou rozsáhlým parkem v anglickém stylu v centru Hradce Králové, který navrhl architekt Josef Gočár v roce 1925. Po jeho celkové rekonstrukci v letech 2012 a 2013 je návštěvníkům k dispozici šest kilometrů nových cest a chodníků na 19 hektarech zeleně a vodních ploch s moly a mostky. Součástí parku jsou dětská hřiště, městský mobiliář, ocelová schodiště či světla. Oblíbeným místem je občerstvení v sousedství skautské klubovny Rotunda nebo několik stanovišť se zázemím pro letní grilování v sadech.

Cílem celkové rekonstrukce Šimkových sadů bylo podpořit funkci parku, jakožto oblíbeného místa pro rekreaci a odpočinek občanů a návštěvníků města. Důraz byl kladen zejména na přírodní a kulturní potenciál místa. Mimo rozsáhlých obnov zeleně (vysázeno 350 stromů, 1500 keřů a 4000 trvalek) došlo k opravám cest a stezek pro bruslaře. Opravou prošel také původní objekt rotundy, vznikla dvě velká dětská hřiště a místa pro grilování. Jezírka v parku protínají nové lávky i mola a na odbahněném rybníku je v plánu půjčovna lodiček. Málo známou informací je, že v rámci projektu byla také realizována zahrada pro slabozraké, která slouží jako trenažer pohybu pro lidi se zrakovým postižením, nejvíce však dětem z nedaleké školky v Šimkově ulici. Je to také místo pravidelných a mládeži velice oblíbených studentských majálesů. Rozsáhlá oprava trvala od poloviny roku 2012 do podzimu roku 2013 a celkové náklady dosáhly 59,6 mil. Kč (z tohoto dotace 33,7 mil. Kč).

Do soutěže Park roku mohly být přihlášeny parky po rekonstrukci, revitalizaci, i nově založené parky v období od 1. ledna 2010 do 31. května 2017. Za park je v rámci soutěže považovaný objekt zeleně o rozloze 0,5 hektaru a minimální šířce 25 metrů, který umožňuje rekreaci. Své zástupce mohli do soutěže přihlásit investoři, autoři projektu, případně firmy, které parky realizovaly. V roce 2017 se do soutěže přihlásilo 13 parků. Vše o soutěži a hlasovaní najdete na www.parkroku.cz.