Rada města dnes schválila vypsání soutěže na první etapu demolice hradeckého všesportovního stadionu v Malšovicích. Pokud výběr dodavatele proběhne bez komplikací, již v říjnu by se mělo začít s odstraňováním střechy, sedaček a dalších nadzemních částí západní tribuny tohoto sportoviště z šedesátých let minulého století. Zahájením demolice tak fakticky začíná stavba nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

„Konečně se práce na novém fotbalovém stadionu přesouvají od jeho virtuální podoby na výkresech a od stolů a razítek úředníků přímo do terénu, na staveniště stadionu,“ řekl náměstek primátora Jindřich Vedlich, odpovědný za městské investice. Tak jako stavba nového stadionu, i demolice toho původního bude probíhat po etapách. Předpokládaná cena prací v této první etapě demolice je pět milionů korun bez DPH, výslednou cenu však určí výběrové řízení. „Na podzim by se mělo odstranit, vše, co je nad samotným valem západní tribuny, tedy střecha, sedačky, stánky. Harmonogram prací se bude přizpůsobovat programu domácích zápasů hradeckých fotbalistů,“ vysvětlil Vedlich.

V další fázi demolice, která bude již součástí veřejné zakázky na stavbu nového stadionu, se bude odvážet již samotný val pod západní tribunou. Ten je vybudovaný z vytěženého písku ze Stříbrného rybníku v Malšově Lhotě. „Veškerý materiál, který se získá z demolice všesportovního stadionu, chceme v maximální míře využít během stavby nového stadionu, na terénní úpravy v jeho okolí nebo na jiných projektech ve městě,“ řekl náměstek Vedlich.

Stadion má vydaný demoliční výměr a platné územní rozhodnutí. Na konci června město požádalo o stavební povolení na výstavbu nového fotbalového stadionu. „Vydání stavebního povolení předpokládáme ještě v tomto roce, co nejdříve poté chceme vypsat veřejnou soutěž na dodavatele. Jestli nedojde k nějakému zdržení, stavba nové západní tribuny by mohla začít již v průběhu příštího roku,“ dodal Vedlich.

V květnu zastupitelé schválili navýšení rozpočtu na stavbu fotbalového stadionu na celkovou částku 550 milionů korun. Nová aréna díky tomu bude splňovat požadavky na konání mezinárodních utkání a poskytne moderní a ve světě dnes již standardní komfort návštěvníkům stadionu i hráčům. Navíc s takovými parametry má reálnou šanci na získání dotace z ministerstva školství. Vzniknou zcela nové prostory pro návštěvníky zápasů, pro hráče, prostory pro média a VIP, prosklené lóže se zázemím, kanceláře fotbalového klubu, fanshop či stanoviště komentátora. Zachovaná budou i typická osvětlení hrací plochy „lízátka“, i když v modernizované podobě.