Mladá fronta DNES | 13.5.2017 | Rubrika: Kraj Hradecký | Strana: 17 | Autor: Petr Záleský | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Hradec Králové = lákadlo pro nové investory? Donedávna to ještě příliš neplatilo, ale časy se mění. Dálnice se staví, obchvat plánuje, a tak se město rychle stává atraktivní.

Asi jen bláhoví snílci si představovali, že dveře hradecké radnice si najednou začnou podávat investoři, kteří do města přinesou peníze, prestiž a nová pracovní místa. Dosud se to sice nestalo, ale nyní zájem velkých hráčů o Hradec Králové skutečně roste docela rychle.

Kupříkladu: ČSOB banka tu postaví své regionální sídlo až pro tisíc zaměstnanců, dorůstá univerzitní kampus, na obrovské investice a růst se těší fakultní nemocnice, po letech recese se staví neobvyklé množství bytů, státní podnik Lesy ČR se nejen neodstěhuje, ale na Novém Hradci vybuduje největší českou dřevostavbu coby své sídlo. Posledním důkazem obratu k lepšímu, toho, že se investoři k Hradci už nestaví zády, je vznik Evropského centra vývoje, výzkumu a výroby moderních turbovrtulových leteckých motorů.

Projekt za asi 200 milionů korun se zabydlí na letišti a budou se na něm podílet americká společnost GE Aviation, firma Orbis Avia a České vysoké učení technické (ČVUT). Američané jsou navíc připraveni v Česku investovat další miliardy korun, kromě jiného i do výstavby zcela nové továrny na výrobu leteckých motorů, vhodnou lokalitu si však ještě vybírají.

„Podobných testovacích center je v celém světě jen několik. Je to pro nás velmi významný investor a znamená velký přínos z hlediska pracovních míst a také prestiže,“ říká náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich (TOP 09). Podle něj je pro město klíčová otázka zvýšeného hluku, čehož se obávají i někteří lidé v sousedství letiště: „Je důležité, že garantem nezvýšení hlukové zátěže bude ČVUT.“

Město věří, že turbovrtulové testovací centrum strhne celou lavinu. Zatímco ještě před několika lety město koketovalo s myšlenkou proměny bývalého vojenského letiště na frekventovaný civilní aeroport, nyní už ví, že konkurenční boj s Pardubicemi prohrálo a soustředí se proto na lákání investorů.

Hradec si od architekta Patrika Kotase, spoluautora územního plánu města, nechal vypracovat studii rozvoje letiště. Chce se soustředit na příchod firem, jejichž podnikání souvisí s letectvím. „Příchod investorů koordinujeme s krajem, univerzitou, hospodářskou komorou, agenturou Czech invest a úřadem práce. Pravidelně se setkáváme a máme jasné podmínky. Jsem velmi rád, že se investoři skutečně objevují,“ uvádí Vedlich.

Optimismus města navíc sdílejí i odborníci. Hradec prý dokonce může konkurovat i hlavnímu městu, a nejen díky snadnému a rychlému spojení právě dokončovanou dálnicí D11. „Oproti Praze je Hradec Králové cenově výhodnější, a to jak z pohledu cen pozemků, tak i ceny práce. Hradec patří dlouhodobě mezi města s nejvyšší kvalitou života, sídlí tu univerzita i jedna z nejlépe hodnocených nemocnic v republice,“ všímá si Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta CZ.

Letiště není mrtvé

Hradec si s nechtěným dědictvím po armádě na letišti dlouho nevěděl rady, těžkou deziluzi způsobil krach téměř dvoumiliardového projektu na výstavbu hasičského polygonu. Dalším kladem pro velmi rychlý rozvoj lokality je trasa severní tangenty, která by letiště měla protínat.

„Podařil se významný pokrok, protože tangenta již má platné vyhodnocení vlivů na životní prostředí (proces EIA – pozn. red.) a stanovili jsme konkrétní variantu koridoru trasování. Tato komunikace nejenže bude velkým obchvatem Hradce a ulehčí především Koutníkově třídě, ale stane se zásobovací tepnou letiště, ale i průmyslové zóny v Kvasinách,“ upozorňuje Vedlich.

Architekt Kotas, který miluje výjimečnost a jehož stavby vyvolávají emoce, již pro město navrhl dopravní terminál nebo křižovatku Koruna s fontánou uprostřed, si hradecké letiště oblíbil. V územním plánu, který vymyslel spolu s Tomášem Vymetálkem, zaujaly tramvajové linky, důležitá role Opatovic coby tmelicího prvku spojování s Pardubicemi a právě letiště. „Hradecké letiště není mrtvé, funguje a je pro město velkým bohatstvím. Je to městotvorný prvek,“ říká Kotas zapáleně.

Hradec má však kromě aerodromu i jiná investorská lákadla a nemusí to být jen areály zaniklých průmyslových podniků. „Například společnost Ahold avizovala, že letos otevře nové distribuční centrum v Březhradě, které doplní dvě velká centra v Olomouci a Klecanech. Právě oblast Březhradu je podle mého názoru kromě letiště a zóny Aldis pro investory díky infrastruktuře velmi zajímavá,“ domnívá se Novák. Zároveň však upozorňuje i na hradecké zápory: „Určitou nevýhodou je horší napojení na železniční sít směrem do Prahy a do Polska. Také nezaměstnanost je tu proti celorepublikovému průměru velmi nízká a řada podniků tak má problém najít vhodné zaměstnance.“