Hradecký deník | 25.4.2017 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: PETR VAŇOUS | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Po letech opět ožívá projekt unikátního studentského klubu v prostorech Pajkrovy flošny. Finančně se na něm chce podílet kraj, hradecký magistrát a Univerzita Karlova.

Jako Šípková Růženka usnul před dvěma lety projekt, který měl po více než století opět probudit k životu část chátrajícího hradeckého opevnění z 18. století. Z Pajkrovy flošny, jež na konci 19. století unikla mohutnému bourání bastionové pevnosti, měl vzniknout unikátní studentský klub. Projekt však narazil na finanční i majetkové problémy a už už se zdálo, že pozůstatek hradecké historie dožije svůj život pod nánosy rmutu a horolezeckých bot.

OBNOVENÁ SPOLUPRÁCE

Teď se opět zdá, že Pajkrova flošna nebude muset čekat dalších sto let na svého zachránce.

K novému životu se totiž opět rozjel mechanismus, který k jednomu stolu přizval staré známé z původního projektu – hradecký magistrát, Univerzitu Karlovu a krajský úřad. „Jsem rád, že se opět tento projekt dostal do popředí zájmu všech zainteresovaných stran,“ uvedl jeden z hlavních propagátorů nového studentského klubu – proděkan Farmaceutické fakulty UK Alexandr Hrabálek, který „ustrnutí“ původní myšlenky na mrtvém bodu přičítá hlavně nedostatku financí. „Podle mě se vše pozdrželo tím, že město, které je prozatím vlastníkem flošny, nemělo k dispozici odpovídající dotační titul. I proto váhalo s oslovením Karlovy univerzity, aby převzala polovinu objektu do své péče a aby se mohlo začít s rekonstrukcí,“ řekl proděkan.

Podle Romany Liškové, náměstkyně hradeckého primátora zodpovědné za majetek, se v těchto měsících opět rozjela jednání o převodu flošny na univerzitu. „Již v loňském roce jsme podepsali memorandum a rozhodně chceme, aby došlo k realizaci. Teď se aktivují všechny činnosti a během příštích Rad přijde tato otázka na přetřes,“ uvedla náměstkyně, která doufá, že majetkové záležitosti, kdy by město na Univerzitu Karlovu převedlo polovinu objektu a pozemky, by měly být vyřešeny do konce roku. V tomto směru je optimistický i náměstek Jindřich Vedlich. „Podporujeme studentský život a oživení Pajkrovy flošny je pro nás prioritou. Všechny strany navíc deklarovaly, že na projektu studentského klubu, který by měl vyjít na 35 milionů, budou participovat. Nyní hledáme vhodné dotační tituly,“ informoval náměstek.

ZRÁDNÉ TIPOVÁNÍ

Tato slova potěšila i Alexandra Hrabálka, který si však netroufá říci, kdy by mohli studenti poprvé klub navštívit. „Nerad tipuji. Před nedávnem jsem v Brně řekl, že hokejový titul připadne letos hradeckým hokejistům. A jak to dopadlo. Sice jsem optimista, ale nechci vše zakřiknout,“ uvedl proděkan, který za dva a půl roku půjde do penze a do té doby by byl rád, kdyby se na Pajkrovu flošnu vrhli dělníci. „Byl bych moc rád, kdybych si třeba rozlučku užil už v klubu, ale nejraději budu, když si v Pajkrově flošně dám aspoň v budoucnu pivo,“ dodal Alexandr Hrabálek.