Mladá fronta DNES | 8.4.2017 | Rubrika: Kraj Hradecký | Strana: 17 | Autor: Michaela Rambousková | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Odsouvání rekonstrukce hradeckého Velkého náměstí komplikuje život nejen tamní radnici, ale také stavební úřad v Hořicích, který musí spis posoudit kvůli údajné podjatosti hradeckého primátora a městských úředníků. Hořičtí se tak kvůli hradeckým aktivistům nemohou naplno věnovat své práci.

Nařčením primátora Hradce Králové a několika tamních úředníků z podjatosti zavařili hradečtí aktivisté, bojující proti podobě plánované rekonstrukce Velkého náměstí, nejen hradecké radnici, ale také stavebnímu úřadu v Hořicích, který o stavebním povolení musí rozhodnout. Tamní úředníci se děsí, že pokud by se v Hradci Králové podobným způsobem zaseklo nějaké další řízení, dostanou ho na stůl zase oni.

Královéhradecký kraj, který o podjatosti rozhodoval, mohl spis o čtyřech tisících stranách předat jen stavebnímu úřadu, který má územní hranici s Hradcem.

„Hradec je však bohužel obklopen malinkými stavebními úřady, my jsme jediný trojkový, takže to spadlo na nás,“ říká šéfka hořického stavebního úřadu Gabriela Vaňkátová, která má případ Velkého náměstí na stole. „Musela jsem své povinnosti odsunout na kolegy, kteří teď mají práci navíc,“ dodává.

Vyřizování záležitostí pro lidi a firmy z Hořic tak prý kvůli hradeckému historickému náměstí trvá v průměru o dva týdny déle, než bylo obvyklé. Kromě toho hořický úřad musel v posledních dvou letech řešit dva úseky dálnice, které byly administrativně stejně složité.

Jak dlouho bude ještě trvat posuzování hradeckého případu, jehož spis má na 4 tisíce stran, nedokáže Vaňkátová říct: „Už jsme se téměř dobrali konce.“ Pak bude následovat rozhodování o územním rozhodnutí. „Pevně věřím, že hořický úřad rozhodne co nejdříve tak, abychom mohli pokračovat v dalších stupních projektové dokumentace, tedy ke stavebnímu povolení, jehož zpracovatele musíme řádně vysoutěžit,“ říká náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich (TOP 09), který se rekonstrukcí náměstí zabývá už ve svém druhém volebním období. Město generální opravu a přestavbu historického náměstí připravuje už minimálně deset let. Několik let trvalo jen získání souhlasu od všech vlastníků dotčených pozemků, které náměstek spolu s úředníky kontaktoval i v zahraničí. Všechny se podařilo získat v září 2015 a město se mohlo pustit do územního rozhodnutí. Netrvalo to však ani čtvrt roku a do projektu „hodila vidle“ skupina aktivistů ze Spolku pro kvalitu života. Ten protestuje zejména proti omezení počtu parkovacích míst, jichž je nyní náměstí plné.

Podali námitku systémové podjatosti proti primátorovi Zdeňku Finkovi (HDK), tajemnici magistrátu, vedoucímu odboru a referentům. Ministerstvo pro místní rozvoj spolu s Královéhradeckým krajem námitku potvrdili a případ se dostal do Hořic.

„Možná bych doporučil těm úředníkům, kteří v této věci takto rozhodli, aby se přišli projít po našem náměstí, ať vidí, jak to vypadá. Vyjádřil jsem se v médiích, že současné Velké náměstí je vředem města a z toho oni usuzují na moji podjatost,“ uvedl Fink, když se o rozhodnutí kraje dozvěděl. Podle primátora jsou některé odbory města státní správou a nikdo z politiků si jakýmkoliv způsobem zasahovat do jejich práce nedovolí.

Přesunutí celého problému na jiný stavební úřad život na Velkém náměstí zkomplikoval i proto, že už nešlo sloučit jeho rekonstrukci s opravou vodovodů a kanalizací, které už jsou ve velmi špatném stavu. Právě kvůli oddalování velké rekonstrukce musely Vodovody a kanalizace začít s opravou před několika týdny. „Je nám to líto, protože jsme předpokládali, že provedeme vše najednou, náš projekt počítal s rekonstrukcí všech sítí,“ připomněl Vedlich.

Až hořický stavební úřad o rekonstrukci rozhodne, nebude ještě vyhráno, i kdyby byl jeho verdikt pro hradeckou radnici příznivý. „Aktivisté se samozřejmě mohou odvolat proti stavebnímu povolení. Já však pevně doufám, že tak neučiní, protože Velké náměstí je v katastrofálním stavu jak pro pěší, tak pro auta i cyklisty. Je jedno z nejhorších v České republice. Je to velmi nedůstojný stav,“ zdůrazňuje Vedlich.