ČRo – hradec.cz | 17.3.2017 | Rubrika: zpravy | Strana: 0 | Autor: Jiří Fremuth | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Na začátku dubna chce Správa a údržba silnic Královéhradeckého kraje požádat o vydání územního rozhodnutí na stavbu nového mostu v hradeckých Svinarech. Ten je už dva měsíce kvůli rozsáhlé korozi zavřený pro automobilovou dopravu a mohou ho používat jen pěší a cyklisté. Pro případ, že by se povolování stavby protáhlo, ale kraj stále připravuje i dočasné přemostění Orlice. O konečné variantě má být jasno v polovině roku.

Kdy bude nový most ve Svinarech?

„Když by všechno šlo hladce, tak bychom měli mít stavební povolení řádově do konce roku. A tím pádem by se dalo příští rok stavět,“ věří ředitel krajské správy a údržby silnic Jiří Brandejs.

Nový most by pak přes Orlici mohl stát na konci příštího roku

Pro případ, že by se povolování stavby kvůli námitkám protahovalo, se stále připravuje i stavba dočasného přemostění. „Pracujeme souběžně na obou variantách. Protože kdybychom začínali až při problémech s tím trvalým řešením, tak ztrácíme třeba až 4 měsíce a to si nemůžeme dovolit,“ říká Jiří Brandejs.

Uzavřený most komplikuje cestování tisícům lidí

Už teď je jasné, že uzavřený most také zpozdí rekonstrukci silnice přes Malšovu Lhotu. Ta se měla letos opravovat od restaurace U Čechů až ke Stříbrnému rybníku. Kraj měl zaplatit opravu silnice a hradecký magistrát pak chodníky.„Byly by tam velmi dlouhé objízdné trasy. Kolegové z kraje ani my si nedovedeme představit, že by došlo k prodloužení objízdných tras třeba pro sanitky nebo hasiče. Došlo by k ohrožení lidských životů,“ vysvětluje náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich z TOP 09. Letos se tak z původně plánovaných dvou a půl kilometrů opraví zřejmě jen několik set metrů Úprkovy ulice.

„To je etapa, která se dá letos realizovat. Protože má svoji objízdnou trasu,“ říká Jiří Brandejs.

Brzy by se ale mohlo zlepšit cestování městskou hromadnou dopravou

Uzavření svinarského mostu před dvěma měsíci totiž přerušilo autobusové linky a lidé si stěžovali na to, že autobusy nezajíždí až k mostu. Nemají se tam totiž kde otočit a variantu, že by linka vracela přes vilovou čtvrť Ostrovní ulicí odmítali místní. Teď se schyluje ke kompromisu.„My navrhujeme, aby k mostu zajížděla jen část spojů. Ty, které lidé nejvíc potřebují a využívají. To znamená ráno pro školáky a něco odpoledne. Takový kompromisní návrh jsme podali. Komise místní samosprávy s tím v podstatě souhlasí. Chtěla tam nějaké drobné úpravy, které jsme udělali,“ vysvětluje Leo Sedláček z hradeckého dopravního podniku s tím, že pokud s tímto řešením budou všichni dotčení schválí, pak by se zastávka mohla k patě svinarského mostu přestěhovat už od začátku dubna.