5plus2 | 3.2.2017 | Rubrika: Vzdělání | Strana: 20 | Autor: (ram) | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Hradec a Pardubice představily další projekty, které chtějí zaplatit z evropských peněz. Letos do regionu přiteče zhruba půl druhé miliardy na školy, cyklostezky či trolejbusy.

Celkem jeden a půl miliardy korun chce v letošním roce vyčerpat aglomerace Hradec Králové–Pardubice z evropských dotací ITI. Představitelé obou krajských měst nedávno představili další schválené projekty. Nad některými však hradecká radnice ještě váhá.

Hradecká část aglomerace chce například 12,7 milionu korun vyčerpat na ochranu fondu a na řešení ukládání a zálohování digitálních dokumentů ve Studijní a vědecké knihovně v Hradci Králové. Mezi schválenými projekty je i pořízení šesti trolejbusů s pomocným bateriovým pohonem pro hradecký dopravní podnik. Tam výše dotace činí 61,2 milionu korun.

Peníze půjdou do 16 škol

Další projekty za stovky milionů obě radnice ještě připravují. „Chystáme například investice do základních škol, kde chceme budovat polytechnické dílny s potřebnou modernizací a zároveň podpořit technické vzdělání. Peníze půjdou do 16 škol,“ uvedl náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich, který je zodpovědný za rozvoj města. Zmínil také výstavbu cyklostezek u zimního stadionu a Hučáku, tedy v blízkosti Univerzity Hradec Králové, Gymnázia J. K. Tyla či Základní školy a mateřské školy Josefa Gočára, či opravu muzea, na kterou z evropských fondů půjdou 104 miliony korun.

Centrum ještě s otazníkem

Některé projekty, které se zdály ještě nedávno jisté, se však možná neuskuteční. Magistrát si ještě chce promyslet projekt centra nazvaného Lidské tělo – dokonalý stroj, které by mělo v budově bývalé základní školy v Lipkách pod jednou střechou nabídnout různé přírodovědné činnosti.

„Musíme ještě promyslet poměr ceny a výkonu, tedy zda by provozní náklady trvale nezatížily zásadním způsobem město. Musíme se rozhodnout během několika měsíců. Nechceme stavět jen pro dotace samotné. Vznikají tak věci, které jen zatěžují rozpočet měst a nic víc,“ uvedl primátor Zdeněk Fink.

Pořizovací cena vzdělávacího centra by měla být přes 150 milionů korun. Čerpat peníze z fondů mohou Hradec Králové a Pardubice pouze na projekty zařazené do několika určených kategorií, a to na dopravu, školství, památky a muzea, nebo třeba na vodohospodářství. Na ně však mohou žádat pouze Pardubice, neboť jsou vlastníky tamních vodáren, hradecké vodovody vlastní soukromá společnost. Aglomerace má společně rezervovanou částku 3,4 miliardy korun.  Vyčerpat ji musí nejpozději do konce roku 2023.