denik.cz | 13.10.2016 | Rubrika: Fotbal | Strana: 0 | Autor: Pavel Nedbal | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Fotbalisté Hradce Králové se konečně vrací na domácí trávník. Jelikož nákladná rekonstrukce tribuny definitivně skončila, v sobotu nastoupí proti pražské Slavii po po dlouhých měsících pod milovanými ‚lízátky‘.

Dosud musel hradecký tým využívat pro „domácí“ zápasy azyl mladoboleslavského stadionu. Důvodem byla nákladná rekonstrukce východní tribuny, která byla nutností proto, aby se nejvyšší fotbalová liga mohla ve východočeské metropoli hrát.

Práce nic nezdrželo a původní říjnový termín byl dodržen. Stavební úpravy se týkaly zejména nového hlediště, zázemí pro novináře či VIP hosty. V neposlední řadě i vytvoření vhodnějších podmínek pro policii. Opravy východní tribuny spolky 12 milionů korun. Značnou část z vyčleněného rozpočtu pokryly i peníze z prodeje brankařského „pokladu“ Tomáše Koubka.

V příštím roce čeká malšovický Všesportovní stadion ještě větší změna. Město plánuje jeho rozsáhlou rekonstrukci v řádu 400 milionů korun. V plánu je například demolice západní části tribuny.

Proti Slavii konečně doma

V sobotních odpoledních hodinách vyběhnou hradečtí „votroci“ po několikaměsíční pauze znovu na svůj domácí trávník. Síly poměří s rivalem z hlavního města – Slavií Praha. Rekonstrukce východní tribuny, která mohla za to, že hradečtí fotbalisté museli využívat mladoboleslavský azyl, je u konce. „Chtěl bych poděkovat i zastupitelstvu, které se o současnou rekonstrukci také zasloužilo. Důležité je, že finance nepůjdou vniveč,“ uvedl Jindřich Vedlich, náměstek primátora.

Zároveň doplnil, že v druhé polovině příštího roku se rozjedou ještě rozsáhlejší práce. „Podařilo se vyřešit otázky ohledně parkování, zeleně a podobně. Doufáme, že nikdo nebude napadat územní rozhodnutí, jako tomu bylo v minulosti,“ dodal náměstek.

„Kapacita stadionu na zápas se Slavií je čtyři a půl tisíce míst. Nemyslím si, že by zájem měl být větší. V této chvíli máme prodáno kolo 700 vstupenek. Pro slávistické fanoušky je připraveno 225 lístků,“ informoval o detailech dlouho očekávaného domácího zápasu místopředseda představenstva hradeckého klubu Richard Jukl. Osobně si přeje, aby se se zástupci médií a veřejnosti mohl sejít už po generálních opravách stadionu. Jejich začátek je naplánován na příští rok. „Jsme rádi, že jsme opravu východní tribuny stihli v plánovaném termínu,“ oddechl si místopředseda.

Rekonstrukce

– V současné chvíli jsou u konce stavební úpravy východní tribuny malšovického stadionu.
– Práce vyšly na 12 milionů korun a týkaly se především vybudování nového hlediště, zázemí pro novináře, VIP hosty či policii.
– Město se připravuje na projekt celkové opravy stadionu „Pod lízátky“. Kompletní proměna stadionu si vyžádá částku kolem 400 milionů korun a začít má v příštím roce.
– Opravená tribuna má sloužit i jako zázemí pro umělé hřiště či potřebám okresního a krajského svazu.“