e15.cz | 12.8.2016 | Rubrika: Reality a stavebnictví | Strana: 0 | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Developer průmyslových realit CTP Invest, který v Hradci Králové bez povolení rozestavěla obchodní park, požaduje po městu uhrazení osmi milionů eur (asi 220 milionů korun). V dopise zaslaném radnici firma tvrdí, že jde o škodu, která jí vznikla kvůli postupu města. Podle radnice nejsou nároky CTP ničím doloženy, sdělila mluvčí Magdaléna Vlčková. Zatím CTP do stavby, která je nyní zastavená, investovala 270 milionů korun.

Firmě CTP k legalizaci stavby chybí souhlas města se stavbou příjezdové silnice na městských pozemcích. Zastupitelstvo města problém řešilo dvakrát loni na podzim a zastupitelé vždy odmítli firmě dát souhlas se stavbou silnice. Společnost CTP Invest v dopise městu zejména upozornila na to, že loni město investici odejmulo své předchozí souhlasy, které v roce 2007 udělilo společnosti Fato, jež v lokalitě chtěla stavět. Od firmy Fato projekt v roce 2014 převzala firma CTP.

Radnice tvrdí, že měla právo souhlasy odvolat. „Stávající stavby staví společnost CTP a souhlasy, které město v loňském roce odejmulo, byly poskytnuty před devíti lety společnosti FATO pro výrazně odlišný záměr. Souhlasy navíc byly časově omezeny a jejich platnost vypršela,“ uvedl náměstek primátora Jindřich Vedlich (TOP 09).

Obchodní park začala CTP Invest bez povolení budovat na podzim 2014 u výpadovky na Ostravu. Po několika neúspěšných výzvách úřadů k zastavení stavby práce začátkem března 2015 přerušila. V tu dobu již měla první halu téměř hotovou a u druhé byla na začátku stavby. Následně firma požádala o vydání dodatečného stavebního povolení. Řízení o něm je na žádost CTP nyní přerušené.

Firma CTP vyzvala město k jednání, jehož výsledkem by měla být dohoda o způsobu náhrady údajné škody. „Dopisem (CTP) se budou v září zabývat městští radní a zastupitelé na své řádné schůzi. Tam bude rozhodnuto o dalším postupu,“ uvedla mluvčí Vlčková.