Mladá fronta DNES | 11.3.2014 | Rubrika: Kraj Hradecký | Strana: 2 | Autor: Michaela Rambousková | Téma: Magistrát města Hradec Králové

Jedno z nejprestižnějších krajských gymnázií – J. K. Tyla v Hradci Králové – dostalo za 100 milionů korun novou tvář. Stavaři měli více než půlroční zdržení, včera se však škola pro studenty otevřela.

HRADEC KRÁLOVÉ  Téměř tříleté vyhnanství studentů a učitelů hradeckého Gymnázia J. K. Tyla včerejším dnem skončilo. Historická budova od architekta Josefa Gočára, která patří ke skvostům počátku moderní architektury, začala po stomilionové rekonstrukci konečně zase sloužit svému účelu.

„Když jsem si odsud před čtyřiceti lety nesl maturitní vysvědčení, tak by mě nenapadlo, že tu jednou budu jako starosta našeho krásného města přestřihovat pásku,“ zavzpomínal absolvent gymnázia hradecký primátor Zdeněk Fink ještě před tím, než se do budovy začal tlačit dav nedočkavých studentů. „Už se nemůžu dočkat, až konečně zahájíme výuku v téhle majestátní budově. Jsem rád, že se ještě na pár měsíců můžu vrátit zpátky,“ neskrýval nadšení maturant Tomáš Ostřízek.

Šest stovek studentů gymnázia mělo ve své domovské škole původně zahájit už tento školní rok, ale otevření budovy se o více než půl roku zdrželo. Rekonstrukce se zpozdila kvůli prodlevám v zařizování nábytkem i nutnosti nového výběrového řízení, které nakonec vyhrála firma Prima. Ta poté překročila avizovanou částku 67 milionů korun, což vysvětlila nutností dalších prací.

Slavnostní znovuotevření budovy z roku 1927 si nenechali ujít ani zástupci kraje a města, z nichž někteří na „Tylovi“ před lety studovali. „Jé, fyzika! No sem jsem chodil, to byla naše třída. Támhle jsem seděl,“ rozplýval se primátorův náměstek Jindřich Vedlich a prstem ukazoval do zadní lavice v jedné třídě, v níž původní nábytek zůstal, avšak i ten prošel renovací.

Původní nábytek a vybavení z 20. let zůstaly i v reprezentační místnosti patřící k ředitelně a v knihovně. Ostatní místnosti dostaly většinou nábytek moderní.

Na rekonstrukci dominanty Labské Kotliny z červených cihel se velkou měrou podíleli i památkáři, kteří na opravu gymnázia dohlíželi. Šéf památkového odboru hradeckého magistrátu Jan Falta se při včerejší prohlídce tvářil spokojeně.

„Kdyby se tady dnes mohl projít architekt Gočár, byl by určitě taky spokojený. Moderní záležitosti jsou buď skryté, nebo použité v uměřené formě. Podařilo se najít kompromisy tak, aby historická budova nebyla jen zakonzervovanou památkou, ale odpovídala současným normám a mohla sloužit svému účelu,“ vysvětlil Falta. Jednou ze skrytých moderních vymožeností a novinek ve škole je třeba nový výtah, který se stavařům podařilo dobře ukrýt.

„Zkuste ho najít,“ vybízel přítomné ředitel školy Robert Novák před zahájením prohlídky. Nikomu se to nepodařilo, proto je Novák dovedl k nenápadným zamčeným dveřím, za kterými by většina lidí čekala možná sklad učebnic. „Kvůli absenci výtahu u nás doposud nemohli studovat tělesně hendikepovaní studenti. Když nám pohrozili instalací schodolezu, zapojili jsme mozek a vymysleli, že výtah umístíme do šachty, která tady byla,“ vysvětlil Novák.

Studenti nebo učitelé, kteří budou třeba po úrazu, tak už nebudou nuceni o berlích se prát se schodištěm, ale od ředitele dostanou k zapůjčení klíč od výtahu.

Úpravami prošla nejen budova se schodištěm, ale také tělocvična, sportoviště nebo školní jídelna, které stavaři trochu zvýšili kapacitu.

Celá stavba, jejímž hlavním investorem byl Královéhradecký kraj, vyšla na 99,5 milionu korun, dvěma třetinami přispěla Evropská unie. Zrekonstruovanou budovu si zájemci budou moci prohlédnout v průběhu března, až se studenti zabydlí. Posledního března v ní zasedne krajské zastupitelstvo.